عدسی که شما برای عینک طبی خود انتخاب می کنید، حتی بیش از انتخاب نوع قاب، نمایانگر میزان خوشحالی شما نسبت به آنچه که چشم شما را پوشیده، می باشد.
خرید عدسی عینک طبی کار ساده ای نیست، در حقیقت انتخاب های زیادی برای عدسی ها و پوشش آن وجود دارد. خیلی راحت می توان در خرید دچار اشتباه شد.
علت آنکه خرید عدسی بیش از خرید قاب اهمیت دارد در این خلاصه می شود که در خرید قاب عینک طبی، شما تنها به ظاهر و آسایش خود فکر می کنید؛ اما در خرید عدسی این نوع از عینک ها باید به چهار عامل ظاهر، آسایش، قدرت دید و ایمنی دقت کنید. واضح است که عدم دقت در هنگام خرید و عدم توجه به جنس، طراحی و نوع پوشش عدسی های عینک طبی، خطایی عمومی و رایج میان مردم است. در ادامه به برخی نکات مورد نیاز جهت خرید هوشمندانه ی عدسی های عینک طبی اشاره می شود. این موارد برای همه نوع از عدسی عینک طبی صادق است (چه عدسی ساده ی تک کانون برای تصحیح بیماری های نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم، و چه عدسی های پیشرفته ی دو و یا چند کانون جهت بهبود پیرچشمی).
عدسی های شیشه ای: در آغاز تصحیح قدرت دید، تمام عدسی های عینک های طبی از شیشه ساخته می شد. اگرچه عدسی های شیشه ای از قدرت اپتیکی استثنایی برخوردار بوده، اما سنگین و در معرض شکستن هستند و امکان دارد که آسیب های جدی به چشم (حتی از دست دادن یک چشم) وارد کنند. به همین دلایل، عدسی های شیشه ای دیگر به گستردگی سابق مورد استفاده قرار نمی گیرند.
عدسی های پلاستیکی: در 1974، یک شرکت کالیفرنیایی اولین عدسی های پلاستیکی سبک وزن را برای مصارف طبی معرفی کرد. این عدسی از پلیمر پلاستیکی به نام CR-39 ساخته شده بود.
به دلیل وزن کم (حدود نصف عدسی شیشه ای)، قیمت پایین و کیفیت های اپتیکی عالی، پلاستیک CR-39 حتی تا به امروز یکی از مواد محبوب برای استفاده در عدسی های طبی است.
عدسی های پلی کربنات: در آغاز دهه ی 1970، شرکت Gentex از عدسی های پلی کربنات جهت امور ایمنی رونمایی کرد. از انتهای آن دهه و در ابتدای 1980، عدسی های پلی کربنات تا به امروز محبوب باقی مانده اند.
این ماده در اصل برای مصرف در کلاه های ایمنی نیروی هوایی، شیشه های ضد گلوله ی بانک ها و دیگر موارد ایمنی ایجاد شد. پلی کربنات ماده ی سبک تر و کاراتر برابر بار ضربه ای نسبت به پلاستیک CR-39 می باشد. به همین دلایل، از ماده ی پلی کربنات بیشتر برای عینک های کودکان، ایمنی و ورزشی استفاده می شود.
نوعی دیگر از عدسی های سبک وزن در سال 2001 معرفی شد که به Trivex معروف است. ماده ی Trivex از لحاظ خاصیت مقاومت برابر ضربه مشابه با پلی کربنات است. این ماده ی نوظهور مقدار آبه (عدد Abbe) بالاتری دارد.
عدسی های پلاستیکی شاخص-بالا: در 20 سال گذشته، در پاسخ به نیاز عدسی های سبک تر و باریک تر، عدسی های بسیاری معرفی و تولید شدند که به عدسی های پلاستیکی شاخص-بالا معروف هستند. این سری از عدسی ها نسبت به عدسی های CR-39 باریک تر و سبک تر بوده و شاخص شکست نور بالاتر و چگالی کمتری دارند.
این شاخص عددی است که نشان می دهد ماده ی یک عدسی عینک طبی تا چه اندازه به صورت کارامد باعث شکست یا خمیدگی نور می شود. این رویداد بستگی به سرعت انتقال نور در ماده دارد.
به طور مشخص، این شاخص نسبت سرعت نور در خلأ به سرعت آن در محیط ماده می باشد. به طور مثال، شاخص شکست برای پلاستیک CR-39، عدد 1.498 می باشد؛ بدین معنی است که نور درون این ماده پلاستیکی تقریباً با سرعتی نصف سرعت نور در خلأ حرکت می کند.
هر چه این شاخص بالاتر باشد، یعنی نور با سرعت کمتری در ماده حرکت می کند و نتیجه می دهد که اشعه های نور بیشتر درون آن شکسته (خمیده) می شوند. به عبارت دیگر برای خمیده کردن نور به مقدار درجه ی مورد نظر می توان از ماده ای با شاخص شکست بالاتر استفاده کرد؛ زیرا کمتر نیاز به شکست (یا خمش) نور است. شاخص شکستی که بالاتر باشد، ضخامت کمتری از ماده را نیاز دارد.
شاخص شکست موادی که امروزه در ساخت عدسی های عینک های طبی استفاده می شود در بازه ی 1.498 (پلاستیک CR-39) تا 1.74 (پلاستیک های شاخص-بالا) قرار دارد. بنابراین برای شماره عینک طبی یکسان، عدسی طبی که از ماده پلاستیک CR-39 ساخته شده باشد، ضخامت بیشتری نسبت به آن عدسی دارد که از ماده ی پلاستیکی شاخص-بالا با ضریب شکست 1.74 می باشد.
مقدار آبه برای ماده ی یک عدسی، یک مقدار اندازه گیری شده ی عینی است که نحوه ی گسترش پراکندگی طول موج های مختلف هنگام عبور از عدسی را نشان می دهد. مواد به کار رفته در عدسی ها با مقدار آبه ی پایین تر، پراکندگی بالاتری دارند که به طور قابل توجهی می تواند باعث انحراف رنگی در بینایی شود. انحراف بینایی یک خطای دید نوری است که هاله های رنگی در اطراف اجسام به خصوص چراغ ها دیده می شود.
در حال حاضر، انحراف رنگی بیشتر هنگامی قابل مشاهده است که از کناره های عدسی عینک های طبی به اشیاء نگاه شود. در صورتیکه مستقیماً از مرکز نوری عدسی عمل دیدن انجام شود، این انحراف به طرز قابل توجهی کاهش می یابد.
مقدار آبه برای عدسی های عینک های طبی دارای حد بالای 59 (عدسی کراون) و حد پایین 30 (پلی کربنات) است؛ مشخصاً مقدار آبه برای دیگر مواد در این بازه قرار می گیرد. هر چه مقدار آبه برای یک ماده مورد استفاده در عدسی پایین تر باشد، کمتر احتمال بروز انحراف رنگی می شود.
مقدار آبه در حقیقت از نام فیزیکدان آلمانی گرفته شده که برای اولین بار این معیار کیفی را معرفی کرد.
علاوه بر انتخاب نوع ماده ی عدسی از بین مواد با شاخص شکست بالا، راه دیگر برای رسیدن به عدسی نازک تر و مشخصاتی جذاب تر، انتخاب طراحی شبه کروی می باشد.
طراحی شبه کروی (طرحی که در آن انحنای عدسی به تدریج از مرکز تا گوشه ها افزایش می یابد) به تولیدکنندگان عدسی ها این اجازه را می دهد که از سطوح مسطح تری در هنگام تولید عدسی های عینک های طبی (بدون کاهش عملکرد نوری عدسی) استفاده کنند.
از آنجاییکه طراحی شبه کروی نسبت به طراحی سنتی (کروی) مسطح تر محسوب می شود؛با ظاهری بهتر، کمتر باعث بزرگنمایی ناخواسته ی عینک می شود. در برخی موارد، طراحی شبه کروی باعث بهبود شفافیت در محیط دایره ی دید عینک می شود.
بیشتر عدسی های پلاستیکی شاخص-بالا با طراحی شبه کروی ساخته شده اند تا به صورت بهینه، همزمان ظاهر و عملکرد نوری عدسی ها را افزایش دهند. در عدسی های پلی کربنات و CR-39، استفاده از طراحی شبه کروی یک گزینه اضافی محسوب شده که باعث افزایش قیمت عدسی می شود.
استانداردهایی برای مقاومت به ضربه در عدسی ها ارائه شده است. بنابراین محدودیت هایی برای میزان نازکی یک عدسی و مقداری که آزمایشگاه می تواند آن را سنگ زنی کند، وجود دارد.
در عدسی های مقعر که در بهبود نزدیک بینی مصرف می شوند، نازک ترین قسمت آن در مرکز عدسی (یا نزدیک به آن) قرار گرفته است. نازک ترین قسمت یک عدسی محدب که در تصحیح مشکل دوربینی کاربرد دارند، گوشه های عدسی است.
به دلیل مقاومت به ضربه برتر مواد پلی کربنات و Trivex، در هنگام استفاده برای بهبود بیماری نزدیک بینی، می توان از ضخامت 1.0mm نیز برای این منظور استفاده کرد و همچنان استانداردهای مربوط به مقاومت به ضربه را لحاظ کند. در صورت استفاده از مواد دیگر در بهبود این بیماری، معمولاً از ضخامت های بالاتر در مرکز عدسی استفاده می شود.
ابعاد و شکل قاب عینک طبی، بخصوص در شماره چشم های بالا، نیز می تواند بر ضخامت عدسی ها تأثیر گذار باشد. بدون احتساب نوع ماده ی عدسی، قاب های کوچک تر و خوب هم مرکز شده، به طور چشم گیری می توانند ضخامت و وزن عدسی شما را کاهش دهند.
به طور کلی، نازک ترین عدسی ها برای بیماری چشم شما، در طراحی شبه کروی، ساخته شده از مواد شاخص-بالا و قرار گرفته در قاب کوچک، به دست می آید.
کد: 50017650
زمان انتشار: سه شنبه 29 آبان 1397 08:22 ب.ظ
منبع: Ideal Optic
تعداد نمایش: 2370
دسترسی سریع
درباره ما
تماس با ما
اطلاعات تماس
تمامی حقوق محفوظ است و استفاده از محتوا تنها با اجازه نامه کتبی و درج لینک منبع مجاز می باشد.